Tudja meg hogyan alakulhat ki a horkolás, mint jelenség

548
HOZZÁSZÓLÁS:

Horkoláskor jól hallható légzési hang képződik a felső légutak beszűkülése következtében.  A légutak puha falait a gyorsan áramló levegő rezgésbe hozza.

Valódi horkolás csak alvás közben jelentkezik, bár horkoló hangokat akaratlagosan is képezhetünk, akár a szájon, akár az orron át lélegezve. Főleg belégzéskor észlelhető horkolás, de vannak emberek, akiknél a jellegzetes hang kilégzéskor is hallhatóvá válik.

Az ember akkor is horkol, ha az orrlégzése nem kielégítő. Ha az orrlégzés olyan mértékben nehezített, hogy önmagában már nem elegendő az alvó ember levegőigényének biztosítására, akkor a szájlégzést is igénybe kell venni, emiatt pedig horkoló hang hallható.

A horkoló hangjelenség

Horkolás esetében a hangjelenség a nyelvcsap és a lágy szájpad szomszédos részeinek rezgése miatt jön létre, amikor a belégzett levegő átáramlik a száj- és garatüregen. horkolas-09

A horkoláskor és az obstruktív apnoék során képződő hangok a száj-és garatűrből származnak, és az agy, ill. légzőszervek közötti kapcsolat, a légzésszabályozás zavara idézi elő őket. Ez a szabályozó tevékenység gondoskodik arról, hogy alvás közben is elég tágasak, és változatlanul átjárhatók maradjanak a felső légutak. (Azt nem tudjuk pontosan, hogy miért és hogyan válik zavarttá ez a szabályozás, de ismerünk néhány olyan tényezőt, amely a zavar kialakulásában szerepet játszik.)

A felső légutak beszűkülése

A felső légút a légzőrendszernek az orrnyílástól a gégéig terjedő szakasza. Amennyiben egyik vagy másik helyen beszűkül, maga után vonja, hogy a szűk szakaszokon át gyorsabban kell a levegőnek áramolnia. A horkolásra jellemző hang a belégzés ritmusát követi, és a garat lágy részeinek vibráló, rezgő mozgása miatt keletkezik.

A garat bizonyos szakaszában időnként akár teljes légúti elzáródás (obstrukció) is kialakulhat, ilyenkor beszélünk obstruktív légzési szünetről. Ez a légzési szünet rendszerint egy robbanásszerűen jelentkező, hirtelen és hangos horkantással ér véget, amely a beteget félig-meddig fel is ébresztheti.

Tartós vagy átmeneti állapotról beszélhetünk?

A horkolást kiváltó szűkületek nemcsak átmenetileg alakulhatnak ki, hanem véglegesek is lehetnek.

Átmeneti szűkületet okozhat:

  • Az izomzat alvás közben bekövetkező elernyedése,
  • az orrnyálkahártya megduzzadása, megvastagodása, amelyet gyulladás, nátha vagy allergia (pl. szénanátha, házi porral vagy állati szőrrel szemben kialakult túlérzékenység) idéz elő.

Az orr járatok beszűkülése miatt a levegő a szokottnál gyorsabban áramlik át a garat üregén, ezért sokkal könnyebben tud vibrációt okozni a lágy részekben. Az elmondottak alapján azok, akik orrnyálkahártya-megbetegedésekben szenvednek, sokkal hajlamosabbak horkolásra.

A felső légutak tartós szűkületét okozhatja:

  • orrsövényferdülés,
  • egy nagyobb orrpolip,
  • netán a garatmandula túltengése.
  • Előfordulhat, hogy a túlságosan rövid, kicsiny állkapocs szűkíti be alvás közben a száj- és garatüreget úgy, hogy a normális nagyságú nyelvet a gerincoszlop irányába, hátrafelé nyomja.
548
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]